30 dec 2009

Tack för alla julhälsningar! Hoppas ni själv hade en fin jul. Middagen hos Barry var supergod, hon är grym på att laga mat, och en extra eloge ska hon ha för att hon klarar att laga det i ett sos-kök, vilket inte håller den högsta prestandan.

 

Juldagen kunde jag ha spendrat lite roligare än va jag gjorde. Eftersom jag blev biten för en vecka sen så har jag gått på antibiotika och natten till i fredags blev jag jättesjuk av den, och det blev inte bättre på morgonen, så vid 11 körde Therese mig till akuten så att de kunde bestämma om jag skulle fortsätta med antibiotikan och i så fall skriva ut ett nytt recept, eller om jag kunde sluta med den.

   När vi kommer till akuten så ligger det en man på gatan som de försöker återuppliva, efter en stund så lägger de honom på en bår och kör in han i en ambulans, men ambulansen körde aldrig iväg utan de körde in mannen på båren i akuten istället. Jag trodde att det betydde att han vi mer stabil, men tydligen inte för ett tag senare så körde de ut honom i väntrummet igen med ett lakan över honom. Snacka om att jag blev chockad, det är ju inget man ser i Sverige precis, där har vi ju nått som kallas bakdörrar.

   Det tog iaf väldigt lång tid innan de ropade in mig och efter 5 timmar orkade jag inte vänta mer så då gick jag fram själv och frågade när jag skulle få träffa läkaren, då fanns jag inte ens med på datan, de hade inte skrivit in mig, fast att han i receptionen satt o skrev på datan, han spela väl nått spel. Det sluta i alla fall med att jag kunde sluta med antibiotikan och kan kunde åka tillbaka till sos.

 

Lördagen och söndagen spenderade jag hos Therese för jag va ledig, passade hennes lägenhet och hundarna medan hon jobba. Miguel va en liten mes i början, men sen fick han inte nog med gos och sista natten smög han upp i sängen när jag sov, han visste att han inte fick va där när jag va vaken, riktig liten fräckis.

   Jag o Therese va även på La Cañada och shoppa, hitta mina nyårskläder, så nu bara längtar jag till i morgon. Då blir det mat o lekar hos Therese sen vidare till Phinix Baren o massa karaoke =D

 

Måste säga att Gimli är världens finaset stjärngosse, ge honom en puss från mig =D

Och Xavi fick sin julklapp idag, han passa jättebra i den. Själv skulle jag jättegärna vilja ha Edward, men det ser inte ut att bli så =( men han bor iaf med Vilda, Letov, Toby, Moses o Noah, vilket han tycker är jättekul, så det är skönt =D

 

Gott Nytt År på er alla!

 

 


23 dec 2009

Jag måste börja med att säga att även om jag kan va lite slö med inlägg för tillfället så är jag faktiskt mycket duktigare än vad jag hade trott att jag skulle va. När jag gjorde bloggen för mina nära o kära så trodde jag att jag skulle göra runt 10 inlägg på denna tiden som jag är här, men det har ju blivit betydligt mer, och det är ju kul.

Till något som är både positivt och negativt: Regn! Det har regnat i 3 dagar nu och bäcken är överfull så nu kan det gott sluta, men väderleksrapporterna säger att det kan hålla på i en vecka till lite från och till. Jag hoppas att det är mer från än vad det är till iaf. Regnat försvårar ju arbetet enormt här. Vi kan inte gå ut med hundarna ordentligt för vi vill inte att de ska bli för blöta så de blir nerkylda o sjuka, nästan alla ens kläder är fuktiga, och det är bara så jäkla tråkigt.
Jag hade tänkt mig att fira jul utan regn, kyla och blåst iår, jag är så trött på den skånska vintern, men så klart så har vädret förföljt mig hit. Och så är det såklart den finaste julen på länge i skåne, ironiskt eller vad!?!
Det trevliga vädret har även gjort mig bombförkyld, vilket inte är det roligaste. Och så har jag blivit biten av en hund (ingen på gården), så min kropp har en massa att återställa, vilket inte gör att man är piggare när man ska jobba. Detta resulterar även i att jag inte har så mycket tid över för att hälsa på Edward så nu har han börjat äta lite dåligt. Jag tror verkligen att det är för att jag inte hälsar på honom lika mycket, för jag har även märkt att han har ätit dåligt förr om jag inte har haft tid för honom någon dag =(

Peggy, Heather och Willie giller heller inte vädret så jag låter dom få komma in på rummet under siestan, vilket dom verkligen ÄLSKAR! Heather speciellt, hon slänger sig runt i sängen av lycka, det ser riktigt kul att faktiskt.

I morgon är det julafton, det känns verkligen inte som det, fast att mina julklappar ligger och väntar på mig i sängen bredvid. Jag ska öppna dom så fort klockan ringer i morgon =) Sen blir det en liten julmiddag hos Barry, hon skulle egentligen ha det den 25, men bestämde sig ikväll för att fira på svenskt vis.

Och Ida, den där råttmakapären är i mitt sovrum och den kan inte gå igenom väggar, så tyvärr hjälper den inte i köket :( Och jag önskar också att du hade kunnat telepotera dig hit på studs.

Jag vill också att du ska komma tillbaka Lisa, men träffas vi inte innan så får vi väl ta en vända hit igen nästa år, då kan vi verkligen kalla det tradition =) Kul att jag kunde roa dig med Howard/Abbey historian iaf, haha!

Så fort vädret blir bättre så kommer det upp nya bilder, ska försöka få in nått på Xavi fort. Tills dess så får du nöja dig med text om honom. Han går fortfarande utan koppel, men han har faktiskt blivit lite mindre mesig, nu skriker han bara i 10 min när man trampar han på tassen ;P haha, nä, men lite bättre har han allt blivit. Han står med Boone och Caspar och dessa tre är en av de trevligaste grupperna på berget, men de är FÖRDJÄVLIGA i buren. Dom skitar ner mest av alla, det är den enda buren som jag måste tvätta händerna efter att jag har varit ute med dom. Det är tur att hundarna är underbara iaf.

Sist men absolut inte minst så kommer det en text om Leishmania som Maria för Sos Sverige har skrivit, den är väldigt bra och kan nog reda ut några frågor hos er som undrar en del.

Adoptera hund med leishmania, sandfly

 

Det finns flera hundar på SOS Animals hundgård som inte är aktuella för adoption via den svenska föreningen SOS Animals Sverige. Ett flertal på grund av att de har testat positivt eller borderline för leishmania, även kallat sandfly. Nedan följer kort information om sjukdomen.

 

Leishmania är en encellig blodparasit som har hunden som huvudvärd. Det är en kronisk sjukdom orsakad av en bakterie som sprids via sandmyggor och som även kan smitta människor, sjukdomen är dock inte kronisk hos människor. Sandmyggan krävs för att sprida smittan, då sandmyggor inte finns i Sverige är risken för smittspridning ytterst liten här. Symptom hos hund kan vara hudförändringar eller små sår oftast runt ögon, nos eller mun. Hunden får febertoppar, avmagrar kraftigt och får ibland även rörelsestörningar. Infektionen kan i ett förstadium sitta i huden för att senare angripa inre organ som lever, njurar och lungor. Vilket symptom hunden uppvisar beror på vilket organ som angripits. Denna sjukdom påverkar hundens immunförsvar vilket innebär att hunden först kan uppvisa symptom som kan självläka för att vid ett senare tillfälle återkomma. Sjukdomen kan behandlas med Allopurinol som bromsar sjukdomsutvecklingen, och hunden kan i många fall leva ett normalt liv tills den uppnår hög ålder.

 

Att en hund testar borderline innebär att man kan konstatera att hunden varit i kontakt med en mygga som bär på leishmania men att inget har brutit ut i kroppen ännu, vilket också innebär att värdena (mängden antikroppar) är låga (eller noll) för leishmania. Parasiten kan ligga latent hela hundens liv eller bryta ut, dvs. hunden testa positivt.

 

En hund med konstaterad leishmania kan efter en tids medicinering testa negativt. Detta innebär tyvärr inte att den är frisk utan att parasiten inte är aktiv i blodet. Man bör testa sin hund regelbundet som vanligt trots detta. Medicinering och dos diskuteras med veterinär.

 

Den rekommenderade dosen Allopurinol (2009-12-15) är 20-30 mg per kilo kroppsvikt och dag uppdelat på två tillfällen. Medicinen är verksam i tolv timmar och genom att ge den på detta sätt hålls en jämn dos i kroppen. Detta förespråkar de flesta veterinärer som är insatta i sjukdomen, men eftersom det också är individuellt hur olika hundar påverkas av Allopurinol (de flesta klarar medicinen bra) kan det variera något från fall till fall. Som de flesta mediciner påverkas kroppen och en hund med låga värden kanske mår bättre på en lägre dos.

 

Allopurinol är egentligen en medicin för gikt hos människor men man har funnit att den fungerar som en bromsmedicin för leishmania hos hund. Allopurinol är den vanligaste behandlingen och måste i de flesta fall ges livet ut.

 

För hundar som uppvisar kraftiga symptom finns även starkare mediciner, på detta område sker dessutom kontinuerlig forskning. Det är bra om den veterinär man använder sig av är intresserad av att hålla sig uppdaterad. Det är också vettigt att själv regelbundet söka information. Den senaste medicinen som är speciellt framtagen för leishmania hos hund heter Milteforan. Den ges som en engångsbehandling och har haft mycket goda resultat. Milteforan är en dyr behandling men kan köpas billigare direkt från Spanien, det är inte heller alla veterinärer i Sverige som har tillstånd att skriva ut Milteforan. För hundar med kraftiga symptom i huden (sår som ej läker) har Glucantine haft bra resultat, men detta är i övrigt en behandling som inte alla hundar tål.

 

Det kan vara svårt att hitta en bra veterinär i Sverige eftersom leishmania inte är en vanlig sjukdom här. Vissa veterinärer kanske rekommenderar avlivning direkt eller inte är intresserade av att vare sig behandla eller ta reda på information om hur behandling går till. Det finns självklart även bra veterinärer och det är viktigt att man hittar en man känner sig trygg med.

 

Eftersom det innebär viss stress för hundarna med flytten och flygresan till Sverige är det att rekommendera att man testar om sin hund efter inte allt för lång tid. Stress är en av de faktorer som kan trigga sjukdomen eftersom stress också påverkar immunförsvaret. Givetvis bör man testa sin hund omgående om den uppvisar kraftiga symptom, men å andra sidan har man alltid bäst förutsättningar om man upptäcker förändringar i tid, helst redan innan de givit upphov till märkbara symptom!

 

Att leva med en hund med leishmania innebär förutom i de flesta fall livslång medicinering även att man bör testa om sin hund regelbundet. Dels bör man minst ca 1-2 gånger per år göra ett leishmaniatest för att hålla koll på parasiten i kroppen. Dels bör man även regelbundet göra en större blodstatuskoll främst för att hålla koll på lever- och njurvärden. Lever och njurar kan påverkas både av sjukdomen och av medicinering. Många hundar lever hela livet helt symptomfria och tillsynes utan att påverkas av varken leishmania eller Allopurinol men genom regelbundna tester har man bra koll.

 

Ingen kan tyvärr på förhand säga exakt hur din hund kommer att leva med sjukdomen. I många fall lever som sagt hundar fullgoda liv utan att till synes påverkas av sin leishmania. Men man måste seriöst beakta om man har viljan, kraften, orken och ekonomin att leva ihop med en kroniskt sjuk hund. Med Allopurinol och regelbundna tester är inte omkostnaden för en hund med leishmania skrämmande stor om hunden mår bra. Skulle din hund däremot uppvisa symptom som kräver vidare utredningar, exempelvis specialkost och tillskott, upprepade blodtester och kanske en annan medicinering blir det snabbt mycket dyrare. Allt din hund råkar ut för som kan kopplas till leishmania får du dessutom stå för helt själv. De flesta försäkringsbolag täcker inte leishmania!

 

SOS Animals Sverige kan hjälpa till med förmedlingen av en hund från SOS Animals hundgård men hunden omfattas inte av vår ordinarie verksamhet. Din hund förmedlas av den spanska organisationen, den svenska föreningen kan hjälpa dig med råd och stöd och du är alltid välkommen att höra av dig till oss. SOS Animals Sverige har ingen möjlighet att sörja för din hunds vård i Sverige. För frågor om medicinering är du dock alltid välkommen att höra av dig till den svenska föreningen. En hund med leishmania bör inte omplaceras i Sverige! Om så skulle bli fallet finns enbart begränsade möjligheter till hjälp att få. Den som vill adoptera en hund med leishmania bör således tänka efter noga. Sjukdomen är som sagt inte vanlig i Sverige och är anmälningspliktig, du bör söka upp en lämplig veterinär för provtagning som kan hjälpa dig med detta. Du behöver även uppsöka veterinär för att få Allopurinol eftersom medicinen är receptbelagd. Alla dina frågor och mycket information och stöd kan du få hjälp med hos SOS Animals Sverige. Självklart är du välkommen på alla våra träffar och vi blir oerhört tacksamma om du vill höra av dig till oss med uppdateringar om din hund!

 

Vi hoppas att denna text kan vara en vägledning och en hjälp för dig som funderar eller har bestämt dig för att adoptera en hund med leishmania. Sist men inte minst är ju också dessa hundar inte bara hundar med en sjukdomsstämpel utan underbara individer som också de förtjänar ett hem. Med denna text vill vi framför allt se till att inte bara hjärtat utan även eftertanke finns med när du fattar ditt beslut.

 

 
Hoppas att ni alla får en superhärlig Julafton!God Jul!


16 dec 2009

Idag har det kommit två nya volentärer, jippi!! Haha, nä, men det är riktigt skönt, man märker direkt skillnad. Och så kommer det komma ytterliggare en till i morgon, det kommer att kännas som semester.

Min morgon var inte så rolig idag, råttorna har lärt sig att ta sig in i mitt skåp där jag har bröd, flingor och min chokladkalnder som jag har fått av Gill. Så klart hade kräken tuggat på alla saker. På chokladkalendern hade de ätit av nr 24, kunde de inte ha valt något annat nr liksom. Men jag fick en fin plastlåda av Nina, Maria och Fredrik när dom va här, så nu är allt nerpregat i den.

Det är 8 dagar kvar till julafton, helt knäppt! Mina paket ska snart komma på posten och jag bara längtar!! Jag hoppas att jag får öppna iaf ett paket i förskott =D

Jag hade en jättetrevlig lucia, Therese och Andreas tog mig till Svenskakyrkan där de ordnade luciatåg och så kunde man köpa lussekatter, pepparkakor och glögg. Julmys på hög nivå.

Julfesten som Sos höll var också trevlig. God mat, kareoki och så fick vi in lite pengar. Jag sjöng kareoki, men det lät nog inte så bra för Gill höll för öronen, men kul va det.

Jag gjorde världens tabbe häromdagen. Det kom två stycken och skulle kolla på hundar. De har massa land och ville ha något likande en vakthund. De fastnade speciellt för Take that valparna och valde att ta två av dom för att de inte skulle känna sig ensamma. De ville absolut inte ha en tik så de valde Gary och Howard. Men precis innan vi skulle fylla i papperna så ser jag att Howard visst inte va en pojke, vilket var jättepinsamt. Dom måste ju tro att vi inte har någon som helst koll på våra hundar. Men de gick iaf med på att byta ut Howard mot Mark.
Men man kan ju inte ha en tik som heter Howard så jag har bytat namn till Abbey för Take That gillar att spela in skivor på Abbey Road. Det är ju fortfarande tvunget att va take that tema!

Jag såg inte att du hade skrivit tidigare Ella, men jag kan lova dig att både din älskling o min älskling (Edward) får en massa mat. De växer som ogräs men de ser fina ut i kroppen. Du vill väl inte ha en tjock hund ;P

Va kul att du läser mina inlägg Anna-Lisa! Jag hoppas att allt är bra med dig, själv har jag det väldigt härligt här nere. Jag får ju vara med hundar hela dagarna!

Angående Lily och hennes bröder så vill inte Sverige placera hundar som har chans till att få leishmania. Eftersom de har varit i kontakt med myggan/parasiten så finns det en risk att de utvecklar leishmania i framtiden om de är med om något väldigt stressande eller liknande. Fast alla hundar som har befunnit sig runt medelhavet kan ju ha varit i kontakt med myggan/parasiten utan att man märker det, utan det visar sig efter en väldigt lång tid. Men som de som har varit bordeline har större risk för att bli sjuka så läggs de inte upp på hemsidan. Det är så jag har förstått det iaf.
När det kommer till medicineringen av hundarna så är det en del att hålla reda på, men som tur är finns allt nedskrivet på papper.

Jag kommer absolut ihåg dig charlotte, det ska bli kul att träffas, och det är superkul att du tar med dig Surrito hem. Jag hoppas att det går bra att du bor i det lilla rummet i Neros lägenhet :)


This lovely lady came the other day, she sponser Sos with money every month. She lives in England but was on holiday here. She brought som biscuits, blankets, collor and much more, and she told me that she visits my bogg every day. That was really fun to hear, I never thought that anyone besides people living in Sweden or Spain would read it. I´m gonna try to write a little bit in English everyday now so that you don´t have to learn swedish.11 dec (English)

Sos is arranging a Christmas party tonight up in Coin, or somewhere close to there, and me and Elin (the only volunteers here at the moment) are going. It’s going to be great to get some Christmas spirit, I just hope I don’t smell too much. Even if you try to keep your clean clothes away from the dirty ones the smell still gets through everything.

 

We got a bit of Christmas spirit the day before yesterday as well when we went in to Malaga. It was sooooo beautiful with all the lights and decoration. We only had like 2 hours so we had to rush through the streets to find a restaurant, but I ate the best lasagne ever, so it was totally worth it.

 

I´m sorry that I can’t write more often, but we´re so few people now that if I have the time I´m to exhausted to go in on the internet and use my brain.

 

I´m gonna try to clear up something’s about the dogs and leishmania.

Campo dosn´t have leishmania, but he is not on the Swedish website because he is too reserved.

Lily and her brothers Rosco and Rover was borderline when they were tested the first time, witch means that they have been in contact with the mosquito (or parasite) but nothing has developed from it, but now they´re negative.

If a dog has got leishmania they can still live a normal life as long as they get their medication.

It is not Mia who has booked Caspar what I know. And Melchior has leishmania =(

 

Thank you L@sse! and I hope my dad brings out Santa Claus this weekend…

 
Some christmas pictures from Malaga.

6 dec 2009

Jag har percis skrivet ett långt inlägg, men trött som man är så lyckas man ju radera allt när man nästan är klar.

Här kommer iaf det viktigaste som jag skrev.

Take That valparna gick på sin första promenad idag. Det gick ganska bra, 3 av dom va jätteduktiga och gick runt hela huset, medan de andra 3 bara vågade sig ut till gårdsplanen och knappt det. Men man ska va glad för minsta lilla framsteg, och i morgon kommer det säkert att gå ännu bättre.

igår hade vi en liten olycka på gården, Ronna blev omkullsprungen av en hund och tappade medvetandet för en stund. Hon och Brian hade inga försäkringspapper på sig så ambulansen vägrade ta henne utan körde tillbaka tomhänt och så fick Brian köra henne till sjukhuset istället, helknäppt. Men det gick iaf bra, hon ska bara vila upp  sig lite.

I förrgår lämnade vi Monike och hennes valpar hos en dam en bit här ifråån som heter Sally. Hon har Sally (hunden) som var fadder hund innan. Jag har för mig att hon var det iaf. Sally, människan, vägde alla valpar när de kom, de va drygt ett kilo- 1,5 kilo, och 3 veckor ungefär. Det ska bli kul att se hur mycket de har växt när de kommer tillbaka om några veckor, de kommer att va gigantiska :D

Lite svar på frågor:
Olivia, Matt och Lily har tyvärr leishamnia. Campo är jag inte helt säker på, om han får medicin för det så är det bara 2 ggr i veckan, de hundarna har jag inte helt 100 koll på. Men jag tror iaf inte att han har det.
Matt har varit här ett tag och är en helt underbar kille som ÄLSKAR mys, jäkla leishamnia asså!!
Marie, precis som Emmasj skrev så kan det bero på många saker varför hunden inte finns med på sos hemsida. Strösta anledningen är för att de har leishmania, men de kan även vara väldigt nya, eller unga och får inte åka till Sverige än, eller så är de inte tillräkligt stabila, osv. Som volentär kan man ta hem nästan vilken hund som helst, men finns den inte med på sos hemsida så tar man hem den som privatperson.

Det blir inga bilder idag för vi börjar om 30 min och jag hade tänkt vila denna sista tiden. Det blir ingen vila ikväll
för då ska vi ut och äta med Tony och Therese som det är Philips sista dag :(3 dec 2009

Det känns konstigt att skriva december i rubriken. Igår var det solsken, inget moln på himlen och övervarmt, inte dte man förknippar med december i alla fall. Och julpyntet, julmusiken och chokladkalenderna känns lite fel, men det är mysikt =D

Från och med igår så är vi bara nere i 3 volentärer, det kommer en ny tjej i morgon, men sen åker Philip på måndag tror jag så då är vi bara tre igen och kommer att va så till den 13 december. Men alla vet vad som ska göras så det är skönt, vi håller ungefär samma tider som vanligt.

I tisdags åkte fem vovvar till Sverige, Barnaby, Bolsito, Niebla, Munch och Lousie. Det är så härligt att göra iordning hundarna inför hemresan, det är bland annat det man är här för, göra det så bra som möligt tills de får ett hem.
Jag fick se bilder på de hundarna som åkte till England för ett tag sen, det är så jäkla härligt att se dom i ett hem.
Nu när Munch och Louise har åkt så är det bara Sarah, Nero och Betty kvar i lägenheten, vilket de nog tycker är rätt skönt. Sarah och Nero lekte precis hela rundan igår, det var jättekul att se!
En annan hund som också har fått nytt hem är pompeya, hon finns inte på hemsidan, men ni som har varit här nere den senaste tiden vet nog vem hon är. Det var en engelsk tjej som bor en bit ifrån gården somm kom förbi för att fråga om vi kunde kastrera hennes hund när vi får hit veterinären nästa gång, hon fick syn på pompeya och blev kär direkt.

En liten uppdatering om Toya, Sam och Belle. De bodde ju i en kakelkennel innan för att Sam rymde, men nu när Brian har laagt på de underbara metalltaken på kennlarna så har de fått flytta ut i en lerkennel igen.

Nu har vi kommit på namn till alla nya hundar. De 3 shäfrarna heter Oliver, Leo och Rasmus, jag har fortfarande inte fått någon bild på dom, måste skärpa mig :)
Mamman till de 6 valparna heter ju Monike och valparna heter Cleofe, Tinkle, Cecilia, Havana, Pandora och Tindra. De har precis börjat lära sig hur man leker med varandra, vilket gjorde mig jätterädd i morse när jag vaknade för jag trodde att någon av dom höll på att dö, haha, lätena dom får ur sig är inte av denna värld.

Till sist ett svar till Philo; Här på sos behöver man ingen utbildning och det är en helt fantastisk upplevelse som de flesta ÄLSKAR och kommer tillbaka till så ofta som möjligt. Har man möjligheten och man gillar hundar ska man absolut pröva på volentärarebete!!!


Fizz


Xavi, Minnie och Niebla


Saturn och Jupi


Batman


Mustard i stan


Så här låg hon fast att det rusade lastbilar förbi och fast att det gick 25 duvor 1,5 meter ifrån henne.


Pedro, en av våra nyaste vovvar, och Pattys gump.


Patty


Glenda


Amber och Glenda vill ha godis


Matt


Lily


Fordor, Matt, Shadow och Lisa


Jag försökte få en bra bild av Fjorder, men han var för snabb för kameran.


Försökte även få Toto på bild, han va värre än fjordor.


Xavi och Lucky


Sam och Toya


Roly


Luggi


olivia


Campo


Närmast Whiley, sen tror jag att det är Lukas bakom honom o Campo längst bort.


Isa


RSS 2.0